Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА засне истинско чудовище“ в дълбокия Космос –

...
Космическият телескоп Джеймс Уеб на НАСА засне истинско чудовище“ в дълбокия Космос –
Коментари Харесай

„Истинско чудовище“ в дълбокия Космос: Джеймс Уеб засне новооткрита галактика

Космическият телескоп " Джеймс Уеб "  на НАСА засне „ същинско страшилище “ в дълбокия Космос – прашна вселена, раждаща стотици звезди годишно.

Астрономите от Тексаския университет в Остин видяха злокобното алено леке ​​в данните на телескопа, идентифицирайки галактиката AzTECC71 , формирана към 900 милиона години след Големия гърмеж.

Снимките на AzTECC71 демонстрира призрачния обект с две очи и огромна отворена уста, като че ли крещи в бездната. 

NASA's James Webb captures 'a real monster' face in deep space: Newly-discovered galaxy spewing out stars has ghoulish formation
— Daily Mail Online (@MailOnline)
Откритието може да промени разбирането на учените за ранната галактика, защото преди този момент те смятаха, че солидните звездни ясли са необичайност - само че галактиката допуска, че те може да са три до 10 пъти по-чести.

Джед Маккини, постдокторант в Тексаския университет в Остин, споделя: „ Това нещо е същинско страшилище. Въпреки че наподобява като малко леке, то в действителност образува стотици нови звезди всяка година. "

Маккини и неговият екип употребяват данните на НАСА, с цел да картографират вселената за плана COSMOS-Web, който има за цел да уточни до един милион галактики.

Наземните телескопи в началото уловиха светещото леке ​​от AzTECC71, само че то изчезна изцяло в изображенията от галактическия телескоп " Хъбъл ".

Прашните галактики са сложни за хващане, защото огромна част от светлината от техните звезди се всмуква от воал от прахуляк и се излъчва още веднъж при по-червени (или по-дълги) дължини на вълната.

Но телескопът " Джеймс Уеб " направи това допустимо с помощта на способността си да улавя инфрачервени свойства. 

James Webb Telescope captures stunning images of a neighboring galaxy
— Mashable (@mashable)
„ Досега единственият метод, по който успяхме да забележим галактики в ранната галактика, беше от оптична вероятност с Хъбъл “ , сподели Маккини. 

„ Това значи, че разбирането ни за историята на еволюцията на галактиките е пристрастно, тъй като виждаме единствено незатъмнените, по-малко прашни галактики. “

„ С " Джеймс Уеб " можем да изследваме за първи път оптичните и инфрачервените свойства на тази мощно затъмнена от прахуляк, скрита популация от галактики “ , сподели Маккини, „ тъй като е толкоз сензитивна, че освен може да се взира обратно в най-отдалечените краища на вселената, само че може да пробие и най-дебелите прашни воали. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР